woensdag 28 december 2016

Kozzie-Canberra-Sydney (busy day!)

Woensdag 28 december

We slapen heerlijk tussen de kangoeroes. Dit was echt een plaatsje om te koesteren.
Dan is het D-day for Kozzie (bijnaam voor Mount Kosciuszko). Ze voorspellen veel wind maar we wagen het erop. De zetellift brengt ons naar 1930 m. En daar wacht "wild & windy" Kozzie. Het waait ongewoon hard en bij momenten worden we zowat van het pad geblazen. De meiden vinden het helemaal niks maar we ploeteren er ons door tot aan de lookout. Her en der ligt nog sneeuw en de terugweg (bergaf met wind in de rug) valt iets beter mee. Net als we terug in het dorpje toekomen met de lift wordt die gesloten. Too windy!






In plaats van nog een nachtje in de bergen door te brengen besluiten we om nu al door te rijden naar Canberra. We hebben toch niets geboekt vooraf en zo hoeven we morgen geen 500 km te rijden.
Na een kleine 200 km rijden we onze derde staat binnen: Australian Capital Territory (ACT). Canberra is sinds 1923 de officiële hoofdstad van Australië.
Omdat rivalen Sydney en Melbourne het niets eens konden worden werd het kleine Canberra dan maar gekozen als nieuwe hoofdstad. Nu wonen er 550000 inwoners (Sydney 4.4 miljoen!).
De stad is een beetje kunstmatig en strak en ook al is het stratenplan zeer logisch, toch rijden we ons een paar keer vast😉.

We bezoeken eerst Capital Hill met het House of Parliament. Vanop het dak hebben we een prachtig uitzicht op de hele stad. Het oude parlement ligt er net tegenover en nog iets verder vinden we ook de aboriginal versie, dat van een heel ander kaliber is...





Dan gaan we naar het Captain James Cook memorial. Zara leert op school over de grote ontdekkingsreizigers en is erg geboeid hierdoor. Op een wereldbol leren we over alle reizen en ontdekkingen van de grote kapitein James Cook.


Het laatste bezoek, het Australian War Memorial, blaast ons weer omver (figuurlijk nu). Dit is dé plaats waar alle gesneuvelde Australiërs in welke oorlog ook, blijvend herinnerd worden. De "poppy" wall of Honour telt 16 000 gegraveerde namen van de eerste WO. Het museum is onderverdeeld in vleugels en verdiepingen per oorlog waar je alles kan herbeleven. Wij bekijken WOI net voor sluitingstijd en toevallig net op tijd voor de Last Post, waar elke avond het verhaal van één soldaat verteld wordt. Kippenvel! Ook bij de meisjes.
Als dit geen ultieme geschiedenis les is!







We rijden dan naar een gratis rest area even buiten de stad. We kunnen hier overnachten maar krijgen ineens het zotte idee om nog verder door te rijden naar Sydney. Het is maar 240 km meer. Er blijkt nog een kamer vrij in ons hotel, dus koken we ons potje en dan weer on the road.
We gaan pas om 22h aankomen, maar hebben zo vier nachten en drie volle dagen in Sydney!
(verslag geschreven en gepost vanuit de Mighty)



- Posted using BlogPress from my iPad

4 opmerkingen:

  1. Hallo ,blijkbaar zijn jullie daar niet alleen in de bergen en op de oorlog herdenkingsplaatsen ,mooi die poppies.
    Ruim de tijd in sydney voor bezoek en het jaareinde.
    Prettig eindejaar🍾🍾💋💋💋😎😎😎

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie interessante dag geweest nog een fijn verblijf in Sydney
    Zara en Enna kunnen terug schoppen
    Xxxx☹️😣😊🤔

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inhoudsrijke dag! Ik wist niet dat de Last Post ook op andere plaatsen dan in Ieper gespeeld werd. Wij zijn onze reis naar Portugal aan het voorbereiden en de ontdekkingsreizigers boeien ook bij Marte en Sindre. Benieuwd naar jullie vervolg van Sydney :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En zo leren wij ook iets bij , de Last Post in Australie . Have fun in Sydney. Gr

    BeantwoordenVerwijderen